Üniversite sınavında parayla zenginlere avantaj sağlanıyor!
Üniversite sınavında, varlıklı öğrencilerin binlerce sıra öne geçmesini mümkün kılan OÖBP sistemi, ek bir ücretle maddi durumu yetersiz öğrencilerin geride kalmasına yol açıyor!
Welg Özel-
İsimlerinin gizli kalmasını isteyen iki lise öğretmeni, Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin kâğıt üzerinde bile sağlanmadığını ve artık üniversite sınavında zengin öğrencilerin binlerce sıra öne geçmesinin parayla mümkün olduğunu ifade ediyor.
FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİN YENİ YÜZÜ: ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OÖBP)
“Uzun süredir, özel okullar öğrencilerine tüm derslerden 100 tam puan veriyor. Ancak bu duruma karşı çıkan adil özel okullar da vardı. Zamanla, bu uygulama da ücretli hale geldi ve özel okullar, ek ödeme karşılığında öğrencilerinin tüm notlarını 100 olarak kayıt altına almaya başladı.”
Özel okullardan mezun olan öğrencilerin Ortaöğretim Başarı Puanı (OÖBP), parayla elde edilen yüksek notlar üzerinden hesaplanırken, devlet okullarından mezun olan öğrencilerin OÖBP puanları düşük kaldığından, üniversite sınavında binlerce sıra geriye düştükleri belirtiliyor.
Ankara’da görev yapan bir öğretmen çifti, bu sisteme nasıl boyun eğmek zorunda kaldıklarını dile getiriyor.
OÖBP AVANTAJI OLMASA, OĞLUMUZ SINAVI GEÇEMEZDİ
“Üniversite hazırlık kitaplarına editörlük yapıyoruz. OÖBP’deki adaletsizliği düzeltmelerini beklediğimiz siyasetçiler, aksine bu adaletsizliği daha da pekiştirdiler. Biz de kendi çocuğumuzu çalıştığımız devlet okuluna değil, bir koleje göndermek zorunda kaldık. Bu yıl istediği bölüme yerleşti. OÖBP avantajını satın almasaydık, kazanması mümkün değildi!”
“1,9 MİLYON ÖĞRENCİ LİSEYİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI”
CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Son 3 yılda, 1 milyon 900 bin ortaöğretim çağındaki öğrenci, maddi yetersizlikler nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı ve en verimli yaşlarındaki 5 milyon genç, Türkiye’den ayrıldıysa, bu durum, ülkenin eğitim sisteminde ciddi bir sorun olduğuna işaret eder” dedi.
Tarih: 24-08-2024