içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TRT World Forum’da Erdoğan’a Protesto Eden 9 Kişi Tutuklandı

TRT World Forum’da Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yaparken “Siyonistlerin faaliyetlerini denizlerimizde ve limanlarımızda sürdürüyor” sloganları atan protestocular, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı.

TRT World Forum’da Erdoğan’a Protesto Eden 9 Kişi Tutuklandı

WELG | İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen TRT World Forum’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto eden 9 Filistin yanlısı eylemci, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Protestoya katılan eylemcilerin bağlı olduğu sivil toplum kuruluşları, eylemi sahiplenmediklerini ve protestonun “bağımsız” kişiler tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Eylemin Detayları ve Tutuklama Süreci

29 Kasım’da gerçekleştirilen TRT World Forum’da Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yaparken “Siyonistlerin faaliyetlerini denizlerimizde ve limanlarımızda sürdürüyor” sloganları atan protestocular, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı.

  • Tutuklama: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı dosyada, eylemcilerin “Cumhurbaşkanına Hakaret” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlarından tutuklanması talep edildi.
  • Suçlamalar: Eylemcilerin, Filistin yanlısı sloganlar attığı ve “Stop Fueling Genocide” yazılı dövizler taşıdığı belirtildi.
  • Hakimlik Kararı: Şüphelilerin “kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu” ve “adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı” gerekçesiyle tutuklanmasına karar verildi.

STK’lar ve Bağlantılar

Tutuklanan eylemcilerin bağlantılı olduğu iddia edilen çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) ve hareketler, protestoyu sahiplenmediklerini açıkladı:

  • “Filistin İçin Bin Genç” Grubu: Grup yetkilileri, üyelerinden biri olan Ş.Y.’nin eylemi bağımsız olarak gerçekleştirdiğini, protestonun STK’yla bağlantılı olmadığını söyledi.
  • “Direniş Çadırı” Hareketi: Hareketin sosyal medya hesaplarından görüntüler paylaşılmış olsa da yetkililer, görüntülerin kendilerine “başkaları tarafından gönderildiğini” savundu.
  • Mavi Marmara: Mavi Marmara Derneği, eylemcilerin kendi üyeleri olmadığını ve protestonun “kurumsal olarak” dernekle bağlantılı olmadığını vurguladı.

Arka Plan ve Tartışmalar

Eylem, Türkiye’nin İsrail ile ticaret ilişkilerine yönelik eleştiriler ve protestoların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti.

  • ZIM Konteynerleri Tartışması: Kasım ayında Ambarlı Limanı’nda görüntülenen İsrail menşeli ZIM Logistics konteynerleri, İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair iddiaları güçlendirdi.
  • Hükümet Açıklamaları: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’le ticareti tamamen keserek 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmini sarfı nazar ettik” açıklamasında bulunurken, Ticaret Bakanlığı bu iddiaları defalarca yalanladı.
  • Eleştiriler: Gazeteci Metin Cihan, Türkiye’nin İsrail’e çeşitli ürünlerin ihracatını sürdürdüğüne dair belgeler paylaşarak konuyu gündemde tutmaya devam ediyor.

Protestonun Siyasi ve Toplumsal Yansımaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik protestolar, İsrail ile ilişkiler ve ticari bağların kamuoyunda tartışılmasına neden oldu. Tutuklanan eylemciler ve STK’lar arasında net bir bağ kurulamaması, protestonun bağımsız bir girişim mi yoksa daha büyük bir organizasyonun parçası mı olduğu sorularını gündeme getirdi.

@welgmedya.com

Okuyucu Tepkileri

Bu habere tepkinizi seçin

0 tepki

Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.

Tarih: 03-12-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum