içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Rojava’da Kitlesel Yürüyüşler: “Kürtlerin Hakları Anayasada Güvence Altına Alınsın”

Rojava’da Kitlesel Yürüyüşler: “Kürtlerin Hakları Anayasada Güvence Altına Alınsın”

WELG | Rojava – Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ne bağlı Girkê Legê, Dêrik ve Amûdê kentlerinde binlerce kişi, Kürtlerin haklarının Suriye Anayasası’nda güvence altına alınması ve savunma güçlerine destek talebiyle sokaklara çıktı. Yürüyüşlerde “Haklarımız anayasal güvence altına alınmalıdır” pankartları taşındı, birlik ve direniş vurgusu öne çıktı.

“Girkê Legê’de Direniş Mesajı”

Girkê Legê ve Rimêlan halkı, sivil toplum örgütleriyle birlikte Şehîd Xebat Meydanı’ndan çarşı merkezine yürüdü. Federe Kürdistan Bölgesi bayrağı ile YPG ve YPJ bayraklarının taşındığı yürüyüş, çarşı merkezinde mitinge dönüştü. Halk İnisiyatifi adına konuşan Fatima Lekto, “Bu yürüyüşümüz dünyaya ‘halkların iradesi tüm bastırma çabalarından daha güçlüdür’ ve ‘kadınlar direnişin öncüleridir’ mesajını veriyor” dedi. Lekto, Kürtlerin birlik içinde geleceklerini inşa edebileceğini vurgulayarak her koşulda direnişi sürdüreceklerini belirtti. Program “Yaşasın Rojava direnişi” sloganlarıyla sona erdi.

“Dêrik’te Binler Azadî Meydanı’nda”

Dêrik’te binlerce kişi Azadî Meydanı’ndan Kornîş Caddesi’ne yürüdü. PYD üyesi Mihemed Ebdurehîm, yaptığı konuşmada Rojava direnişinin Kürtlere yönelik komploları boşa çıkardığını söyledi. Ebdurehîm, Kürt halkının mücadelesini sürdürmesi gerektiğini belirterek, hakların Suriye Anayasası’nda açık biçimde güvence altına alınmasını talep etti.

“Amûdê’de Birlik Çağrısı”

Amûdê’de Jina Azad Meydanı’ndan başlayan yürüyüş kent merkezinde son buldu. Kent Meclisi Eşbaşkanı Topiz Mura Zoro, Kürtlere karşı imha politikalarının sürdüğünü ifade ederek özellikle kadınların ve Kürt halkının meşru haklarının korunması gerektiğini söyledi. Zoro, kazanımların korunmasının tek yolunun birlik ve direniş olduğunu vurguladı.

“Anayasal Güvence Talebi Ortaklaştı”

Üç kentte yapılan açıklamalarda ortak mesaj, Kürtlerin siyasi ve kültürel haklarının anayasal teminat altına alınması oldu. Katılımcılar, uluslararası kamuoyuna Rojava’daki iradeye sahip çıkma çağrısı yaptı.

@welgmedya.com

Okuyucu Tepkileri

Bu habere tepkinizi seçin

0 tepki

Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.

Tarih: 10-02-2026

FACEBOOK YORUM
Yorum