içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Rant için tarım çökertildi

CHP’li Orhan Sarıbal, Türkiye’nin tarım politikasının, Sudan’da toprak kiralayacak kadar acze düştüğünü ve çöktüğünü söyledi. Sarıbal, iktidarın tarımı bitirmek pahasına yandaşa rant yarattığını ve sadece ithalat yaptığını açıkladı.

Rant için tarım çökertildi
Haberi Sesli Dinle

WELG ÖZEL - CHP Genel Başkanı Tarım Politikaları Başdanışmanı Orhan Sarıbal, ekilebilir arazi için Türkiye’nin, Nijer, Sudan ya da Afrika’dan toprak kiralamasını, acizlik ve çöküş olarak değerlendirdi.

CHP Milletvekili Sarıbal, son 18 yılda 5 milyon hektar verimli toprağın ekilemediğini; son bir yılda çiftçinin 27,2 milyar lira kredi kullandığını; 400 bin üreticinin mesleğini bıraktığını belirterek, “Bu duruma iktidarın bilinçli politikası ile gelindi. Hedef, mülksüzleştirmek” dedi. Sarıbal, tarım politikasının göbeğinde ithalatın olduğunu belirtiyor: “Hasat zamanında ithalat yapılmayacak, sözü bile halen tutulmuyor.”

Toprağın savaş dışında, çiftçinin iflasıyla da el değiştirdiğini belirten Sarıbal, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile 9,8 milyon tonluk üretimin 4,7 milyon tonunun Türkiye’den çıkmayıp, yandaşlara dağıtıldığına dikkat çekerek, 2022 yılında Türkiye’nin 13 milyon ton buğday ile ithalat rekoru kıracağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Tarımsal planlama yapılamadığı için buğday, arpa, ayçiçeği soya ve pamukta doğru destekleme ve kamusal alım görevleri yapılmadığı için bu ekim alanları daraldı bir kısmı üretimde yetersizlik var. Üretim sebze meyveye kayıyor. Çöküş, doğru bir desteklemenin olmaması, alım garantisinin verilmemesi, çiftçinin zarar etmesinden ve devletin tarım politikasından kaynaklanıyor. 24 Ocak kararları serbest piyasadan sonra gerçekleşti. Bir iki ay evvel, dünyanın Nijer’den 10 milyon hektar yer kiralanacaktı. Bundan Nijer’in haberinin olmadığı ortaya çıktı. Ürünü Nijer’de bedava bile üretseniz, navlundan dolayı zarar olduğu ortaya çıktı. İktidar sadece ithalatla tarımı yönetmeye çalışıyor.”

@welg media haber

Tarih: 15-08-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum