içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İklim mültecileri kapıda

Küresel ısınmanın etkisiyle, artan bir hızda doğal afetleri göreceğiz. Isınmayı 1,5-2 derecede tutmayı hedefleyen Paris İklim Antlaşması’nı Meclis’ten geçirmeyen Türkiye’nin özel fon talebi kabul edilmedi. Bu durum, yeni mülteci akını anlamına geliyor.

İklim mültecileri kapıda

WELG ÖZEL - Küresel ısınma ile artan doğal afetlerin 50 yıl içinde dünyadaki canlılığın yarısını yok etmesi bekleniyor. Bu duruma karşı imza verdiği Paris İklim Antlaşması’nı Meclis’ten geçirmeyip uygulamaya almayan Türkiye dışında, dünyada Eritre, Yemen, Irak ve İran bulunuyor.

“İklim fonundan yararlanmaz isem uygulamam” diyen Türkiye’ye 20 ülke dışında 177 ülkenin, “hayır” dediği belirtiliyor.

TÜRKİYE İMKANSIZI İSTİYOR

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı Türkiye’nin ek 1 ülke fonundan yararlanırsa, antlaşmayı, imzalayacağını açıkladı. İklim Araştırma Komisyonu CHP Sözcüsü Murat Bakan, Türkiye’nin bu talebinin pratikte neden mümkün olmadığını şöyle açıklıyor: “İlk uygulama tüm üye ülkelerin Türkiye’nin statü değişikliğini onaylaması ve dörtte üçünün de desteklemesi mümkün değil. Çünkü ek 1’e giren Türkiye’den çok daha kötü durumda olan Afrika ülkeleri de buna, ‘aynı statüde değiliz’ diyerek karşı çıktılar.”

YENİ MÜLTECİ AKINI

Bakan, devlet aklının Yeşil Mutabakatı uygulamayarak Türkiye’yi mültecilerle dolduracağını anlatıyor:

“Kuraklık, denizlerin yükselmesi, ürün açlığı gibi nedenlerle, Afganistan gibi güneyimizdeki ülkelerden iklim mültecilerinin Türkiye’ye göç etmesi anlamına geliyor. Ayrıca, Türkiye’nin sınırda karbon vergisi ve döngüsel ekonomi uygulayamaması sebebiyle, büyük ekonomik risklerle de karşılaşması kaçınılmaz.”

@welg media haber

Okuyucu Tepkileri

Bu habere tepkinizi seçin

0 tepki

Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.

Tarih: 15-08-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum