İhsan Eliaçık: Güncelleme Sahici Ve Dini Bir Tartışma Değil
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gündemi bir anda değiştiren çıkışla, 'İslam güncellenmeli' sözlerini sarf etti. Bu çıkışa, aşırı muhafazakar ve İslamcı din adamları ilk etapta tepki gösterirken, Diyanet İşleri Başkanlığı çekingen adımlarla da olsa uyma işaretleri gösterdi.
'Alo Fetva' hattının kaldırılacağının açıklanması ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına bir kadın yetkilinin atanması bu yöndeki adımlar olarak değerlendirilirken, ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık tartışmayı sahici ve dini bulmadığını ifade ediyor.
Artıgerçek'ten Emre Ünsallı'ya konuşan Eliaçık, tartışmayı siyasi bir hamle olarak değerlendiriyor ve ekliyor
"Siyasi bir tartışma olarak görüyorum. Bir ihtiyaçtan kaynaklanan sahici ve dini bir tartışma değil.
Dolayısıyla gelip geçecektir. Şu an her ne kadar boşlukta konuşuyor olsa bile yarın yerine hızlı bir gündem değişmesiyle birlikte unutulup gidecektir."
Tartışmayı başlatan kişinin Erdoğan olması nedeniyle 'siyasi' tanımlamasının mümkün olduğuna değinen Eliaçık, "Bunu söyleyen kişi yani Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna inan birisi değil.
‘İslam’ın güncellenmesi’ diyor mesela, “14 asır öncesi İslam’ın hükümlerini bugün uygulayamazsınız” dedi.
Şimdi bu söz, onun söyleyeceği veya İslami çevrelerden herhangi birisinin söyleyeceği söz değil. Bir defa literatür olarak yanlış" yorumunu yapıyor.
AKP'ye oy veren dini cemaatlerin tabanının bu söylemi açık bir biçimde 'küfür' olarak değerlendireceğine işaret eden Eliaçık, tespitlerini bir adım ileri taşıyarak, 'güncelleme' önerisinin İslam'a 'çöl kanunu' ya da 'çağdışı' demekle eş değer görüleceği görüşünde.
Erdoğan'ın bu sözleri sarf ederken, İslam'ın güncellenmesi konusuna bir saat bile kafa yorduğunu düşünmediğini ifade eden Eliaçık, "Bu konular çağdaş İslam düşüncesinin en esaslı konularındandır.
Daha önce kendine dert edinerek, bir imam hatipli, dini kültürden gelen birisi olarak bu konular üzerine düşündüğünü sanmıyorum" yorumu yapıyor.
Eliaçık, tartışmaya açılan konunun AKP'ye bırakılamayacak kadar önemli olduğunun altını çiziyor ve ekliyor:
"Siyasetçiler yerine ilahiyatçıların, düşünürlerin, fikir adamlarının devreye girip konuyu ciddi şekilde ele alması gerekir.
15 sene önce hazırladığımız Yaşayan Kuran, İslam’ın güncellenmiş yorumudur. Hem de AKP’den önce yaptık. Kadının dövülmesinden, şahitlik meselesine ne kadar ayet varsa tek tek anlatıyorum.
Hakikatten ‘inanmayanları öldürün’ mü diyor? Hakikatten ‘kadınlara evden dışarı çıkmayın’ mı diyor? Bunların hepsinin nasıl yanlış olduğunu anlatıyorum."
welgmedya.com
Bu habere tepkinizi seçin
Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.
Tarih: 17-03-2018