Graz’da 1 Mayıs Yürüyüşü: “Savaşa Değil Halka Bütçe” Mesajı Öne Çıktı
WELG | Graz – Avusturya’nın Graz kentinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, geniş katılımlı bir yürüyüş ve mitingle kutlandı. KPÖ’nün (Avusturya Komünist Partisi) öncülüğünde düzenlenen etkinliğe Graz’daki Alevi Derneği, Kürdistanlılar Derneği, Halk Cephesi ve Filistinli gruplar da katıldı.
“Geniş Katılımlı Yürüyüş Gerçekleştirildi”
Kentteki yürüyüş, Mariahilferplatz’ta başlayarak Jakominiplatz’a kadar sürdü. Farklı toplumsal kesimlerin katıldığı yürüyüşte emek, dayanışma ve barış talepleri ön plana çıktı. Katılımcılar sık sık “Savaşa değil halka bütçe” sloganı attı.
“Siyasi ve Sendikal Temsilciler Konuştu”
Etkinlikte Graz Belediye Başkanı Elke Kahr ve Belediye Meclis Üyesi Robert Krotzer’in yanı sıra çeşitli sendika temsilcileri de konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda, artan yaşam maliyetleri, ekonomik kriz ve sosyal adaletsizliklere dikkat çekildi.
Konuşmacılar, devletin kaynaklarını halkın refahı yerine silahlanmaya ayırdığını vurgulayarak, bu politikanın değişmesi gerektiğini ifade etti. Emeklilere yönelik kesintilerin arttığına da dikkat çekilerek sosyal devletin zayıflatıldığı belirtildi.
“KPÖ’den Sosyal Belediyecilik Vurgusu”
Graz Belediye Başkanı Elke Kahr, konuşmasında KPÖ’nün belediyecilik anlayışına değinerek, halk odaklı politikaların sürdürüldüğünü ifade etti. Kahr, belediye başkanlığı maaşının yalnızca 2300 Euro’sunu kişisel olarak kullandığını, geri kalan kısmın ise ihtiyaç sahiplerine destek için oluşturulan fona aktarıldığını söyledi. Belediye yönetiminde yer alan diğer isimlerin de benzer uygulamayı sürdürdüğü belirtildi.
“Kentte Sosyal Projeler Öne Çıkıyor”
Konuşmalarda ayrıca Graz’da yürütülen sosyal projelere de değinildi. Yeni tramvay hatlarının yapımı, belediye konutlarının inşası ve mevcut konutların yenilenmesi, yaşlı ve ihtiyaç sahiplerine yönelik destek programları ile kreş ve anaokulu yatırımlarının sürdüğü ifade edildi.
“Dayanışma ve Mücadele Mesajı”
1 Mayıs etkinliği boyunca yapılan vurgularda, emekçilerin artan ekonomik baskılara karşı ortak mücadele etmesi gerektiği öne çıktı. Katılımcılar, dayanışmanın büyütülmesi ve sosyal hakların korunması çağrısında bulundu.
@welgmedya
Tarih: 01-05-2026