Can Atalay’ın Ailesinden Milletvekillerine Mektup
WELG | Mayıs 2023 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen, ancak Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararlarına rağmen tahliye edilmeyen ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın ailesi, TBMM’nin açılış gününde tüm milletvekillerine hitaben bir mektup kaleme aldı.
Gezi Parkı davasında 24 yıl hapis cezasına çarptırılan ve üç yıldan uzun süredir Silivri Cezaevi’nde tutulan Atalay’ın ailesi, mektupta AYM’nin verdiği kararları hatırlattı ve TBMM Başkanlığı’ndan Atalay’ın Meclis kütüğüne yeniden kaydedilmesini talep etti.
Mektup Silivri Cezaevi’nde Okundu
TBMM’nin yeni yasama yılı açılışına katılmayan TİP, bugün Silivri Cezaevi’nde Can Atalay’ı ziyaret etti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil’in katıldığı ziyarette Atalay’ın annesi ve babası, milletvekillerine hitaben hazırladıkları mektubu okudu.
“Milletvekilliğini Düşürme Kararı Yok Hükmündedir”
Mektupta AYM’nin Atalay lehine verdiği kararlar hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
“Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay lehinde üç kararı vardır. İlk iki kararı, ‘görevine derhal başlatılmalıdır’ kararıdır. ‘Türk Hukuku’nda verilmesi mümkün olmayan bir kararın okutularak milletvekilliğini düşürme kararı yok hükmündedir’ kararı da üçüncü kararıdır.”
Aile, Anayasa’ya göre Atalay’ın hâlâ milletvekili olduğunu vurguladı:
“Milletvekilliği başkaca bir işleme gerek olmaksızın sürmektedir. Sadece Meclis Başkanlığınca Meclis kütüğüne kaydedilmeyi beklemektedir. Gezi Davası üzerine Anayasa Mahkemesi’nin ilk ihlal kararını verdiğine ve davanın esasına ilişkin gelişmelerin beklendiğine önemle dikkatinizi çekmek isteriz.”
“Halk İradesine Aykırı”
Mektupta ayrıca, Atalay’ın Meclis kütüğüne kaydının yapılmamasının halk iradesine ve TBMM’nin saygınlığına aykırı olduğu vurgulandı:
“Anayasa Mahkemesi’nin üç kez ‘göreve başlatın’ dediği bir durumda, halen Meclis kütüğüne kaydının yapılmaması Anayasa’ya, yasalara, TBMM’nin oluşumuna ve Hatay halkının iradesine aykırı bir durum oluşturmaktadır. Seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Meclis kütüğüne kaydının yapılması, mağduriyetlerin giderilmesinin ilk adımı olacaktır.”
Aile, milletvekillerini bu konuda duyarlı olmaya ve TBMM Başkanlığı nezdinde girişimde bulunmaya davet etti.
@welgmedya.com
Bu habere tepkinizi seçin
Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.
Tarih: 02-10-2025