Avrupa Konseyi'nden Osman Kavala'nın Serbest Bırakılması Çağrısı
WELG | Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için Türkiye'ye bir kez daha çağrıda bulundu. 17-19 Eylül tarihlerinde yapılan toplantılarda, Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilen Kavala'nın AİHM kararına göre serbest bırakılması gerektiği vurgulandı.
AİHM Kararının Uygulanması İçin Somut Adımlar Bekleniyor
19 Eylül'de yayınlanan açıklamada, Türkiye'ye AİHM kararlarını yerine getirme yükümlülüğü hatırlatılarak, Kavala'nın serbest bırakılması için somut ve sonuç odaklı öneriler sunması istendi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Kavala'nın bireysel başvurusunu henüz incelememiş olmasından duyulan üzüntü dile getirildi. Türk makamları, Kavala'nın derhal serbest bırakılması için adım atmaya davet edildi.
AİHM'ye İkinci Başvuru ve Destekçi Kuruluşlar
Osman Kavala, Türk mahkemelerinin AİHM kararına uymayı reddettiği gerekçesiyle 18 Ocak 2024 tarihinde AİHM’ye ikinci kez başvurmuştu. Türkiye'nin AİHM kararlarına uymak zorunda olduğu vurgulanırken, bu ikinci davaya Türkiye Barolar Birliği, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Clooney Vakfı gibi uluslararası kuruluşlar da müdahil olmak için başvuruda bulundu. Clooney Vakfı’nın başvurusu AİHM tarafından kabul edildi.
Vakfın destekçileri arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı, Microsoft, Versace Vakfı ve Uluslararası Barolar Birliği gibi önemli kuruluşlar da yer alıyor. Osman Kavala, tutuklu bulunduğu süreçte 14. bayramını cezaevinde geçirdi.
@welgmedya.com
Bu habere tepkinizi seçin
Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.
Tarih: 20-09-2024