Ankara’da Madencilere Abluka: Açlık Grevinin 5. Gününde Müdahale
WELG | Ankara – Eskişehir’den Ankara’ya yürüyerek haklarını arayan Doruk Madencilik işçileri, açlık grevinin beşinci gününde polis ablukasına alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek isteyen işçilere izin verilmezken, eylem alanında iki madenci fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
“Yürüyüşe izin verilmedi, abluka kuruldu”
Kurtuluş Parkı’nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren maden işçileri, taleplerini iletmek için bakanlığa yürümek istedi. Ancak polis ekipleri işçilerin etrafını sararak yürüyüşe izin vermedi.
Günlerdir aç olan işçiler, protesto amacıyla üzerlerindeki kıyafetleri çıkararak tepkilerini dile getirdi.
“Fenalaşan işçiler hastaneye kaldırıldı”
Abluka sırasında iki işçi fenalaştı. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan işçiler ambulansla hastaneye sevk edildi.
Yaşananlar, eylem alanındaki gerilimi daha da artırdı.
“Oturma eylemi başlatıldı”
Polisin müdahalesinin ardından madenciler oturma eylemine geçti. İşçiler,
“Direne direne kazanacağız” ve “Ölmek var, dönmek yok” sloganlarıyla tepkilerini sürdürdü.
Baretlerini yere vurarak seslerini duyurmaya çalışan işçiler, haklarını almadan eylemi sonlandırmayacaklarını ifade etti.
“Aylarca maaş alamadık”
Doruk Madencilik işçileri, aylardır maaşlarının ödenmediğini, fazla mesai ücretleri ve tazminatlarının verilmediğini belirtiyor.
Bağımsız Maden-İş Sendikası’na göre madenin 2016’da TMSF’ye devredilmesinin ardından, 2022’de Yıldızlar SSS Holding’e geçmesiyle birlikte hak kayıpları daha da arttı. Bu süreçte çalışan sayısının 1200’den 250-300’e kadar düştüğü ifade ediliyor.
“Talepler net: Haklarımızı istiyoruz”
İşçilerin temel talepleri arasında:
. Ödenmeyen maaş, ikramiye ve yıllık izin haklarının verilmesi
. TMSF öncesi ve sonrası işten çıkarılanlara tazminat ödenmesi
. Ücretsiz izin dayatmasının kaldırılması
. İş sağlığı ve güvenliği koşullarının sağlanması
. Sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkarılanların işe iadesi
. Madenin kamulaştırılarak iş güvencesinin sağlanması yer alıyor.
Madencilerin eylemi sürerken, Ankara’daki gelişmeler işçi hakları ve çalışma koşulları tartışmasını yeniden ülke gündemine taşıdı.
@welgmedya.com
Tarih: 24-04-2026