Ankara’da Deprem Anmasına Polis Müdahalesi: Bir Gözaltı
Welg temsili görsel
WELG | Ankara – 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri anmak isteyen kitleye Ankara’da polis müdahale etti. Biber gazı ve fiziksel şiddetin kullanıldığı müdahalede bir kişi gözaltına alındı. Engellemeleri aşan gençlik örgütleri, İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaparak “Unutmak yok, affetmek yok” mesajı verdi.
“Yürüyüşe Polis Saldırısı”
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenleri anmak için Kolej Metrosu önünde bir araya geldi. Buradan Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı’na yürümek isteyen kitle polis barikatıyla karşılaştı. Polis, anmaya katılanlara biber gazı sıktı, hakaret ve şiddet uyguladı; bir kişi gözaltına alındı. Kolej yönüne yürüyüş engellenince kitle Çağlayan Sokağı’na yöneldi.
“Barikatlar ve Sloganlar”
Çaldıran Sokağı sonunda kurulan ikinci barikatta da müdahale yaşandı. Kitle, “Unutmak yok affetmek yok” ve “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla bir süre bekleyişini sürdürdü.
“Fotoğraflar Yırtıldı”
Anmaya katılanlar arasında yer alan, depremde kızını ve yakınlarını kaybeden Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, kızının ve kardeşinin fotoğraflarının polis tarafından yırtıldığını belirterek tepki gösterdi.
“Gençler Engeli Aştı”
Gençlik örgütleri, polis saldırısının ardından metroya binerek Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı’na ulaştı. Metro içinde ve çıkışta sloganlarla yürüyen gençler, tüm engellemelere rağmen anıt önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Üç Yıldır Felaket Sürüyor”
Açıklamayı okuyan Gençliğin Devrimci Güçleri (DEV-GÜÇ) üyesi Muzaffer Can Erdoğan, deprem sonrası arama-kurtarma ekiplerinin günlerce bölgeye ulaşmadığını vurguladı:
“Devlet deprem öncesi hiçbir önlem almadığı gibi deprem sonrası da ortada yoktu. Kurtarılabilecek binlerce insan göz göre göre can verdi. Üç yıl geçti ama felaket bitmedi. Bu kentlerde sermayenin çıkarlarını insan hayatının önüne koyan uygulamalar sürüyor. Kaybettiklerimiz için, insanca yaşam hakkımız için mücadele etmeye devam edeceğiz. Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok.”
“Mücadele Sürecek”
Açıklama, depremde yitirilenlerin anısına saygı duruşu ve sloganlarla sona erdi. Kitle, gözaltına alınan kişinin serbest bırakılmasını talep etti.
@welgmedya.com
Bu habere tepkinizi seçin
Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.
Tarih: 06-02-2026