Almanya’da Artan Yabancı Düşmanlığı ve Demokrasiye Güvensizlik: “Ön Yargılar Cumhuriyeti” Uyarısı
2 bin 500 kişiyle yapılan araştırmaya göre, Almanya’nın batısında yabancı düşmanı eğilimlerin ciddi şekilde artış gösterdiği kaydedildi.
WELG | Leipzig Üniversitesi'ne bağlı Else-Frenkel Brunswik Enstitüsü’nün iki yılda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği “Otoriterlik Araştırması”nın son sonuçları Berlin'de açıklandı. Araştırma, Almanya’da yabancı düşmanlığı, otoriter eğilimler ve demokrasinin işleyişine duyulan güvenin azaldığını ortaya koydu.
Batıda Yabancı Düşmanlığı Artıyor
2 bin 500 kişiyle yapılan araştırmaya göre, Almanya’nın batısında yabancı düşmanı eğilimlerin ciddi şekilde artış gösterdiği kaydedildi. 2022’de batıda yüzde 12,6 olan yabancı düşmanı bakış açısına sahip katılımcı oranının, bu yıl yüzde 19,3’e yükseldiği belirtildi. Doğu eyaletlerinde ise bu oran yüzde 33,1’den yüzde 31,5’e küçük bir düşüş kaydetti.
AfD Seçmenleri En Yüksek Oranda Yabancı Düşmanı
Araştırma, yabancı düşmanlığının en fazla Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi seçmenleri arasında görüldüğünü belirledi. AfD seçmenlerinin yüzde 61'inin yabancı düşmanı görüşlere sahip olduğu tespit edildi. Müslüman karşıtlığı ve antiziganizm (Sinti ve Romanlara yönelik ırkçılık) gibi eğilimlerin de batıda arttığı vurgulandı.
Demokrasiye Güven Azalıyor
Araştırma, Almanya genelinde demokrasinin "iyi bir fikir" olarak değerlendirildiğini (yüzde 90,4) gösterse de, demokrasinin uygulanışından memnun olanların oranı sadece yüzde 40,3’te kaldı. Doğu Almanya'da bu memnuniyet oranı 2022’deki yüzde 53,5'ten yüzde 29,7’ye, batıda ise yüzde 57,7’den yüzde 46'ya geriledi.
Ataman’dan “Ön Yargılar Cumhuriyeti” Uyarısı
Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Sorumlusu Ferda Ataman, sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, Almanya’nın “ön yargılar cumhuriyetine” dönüşme tehlikesine dikkat çekerek, "Ülkenin bu duruma dönüşmesine izin vermemeliyiz. Araştırma, demokrasinin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu gösteriyor," dedi.
Toplumsal Yorgunluk ve Gelecek Endişesi
Araştırmada, katılımcılar demokrasiye bakışlarını ve mevcut sistemle ilgili hissiyatlarını ilk kez kendi cümleleriyle ifade etti. Çoğunluk, siyasi partilere, politikacılara ve halkın sistemle katılım imkanlarına karşı duyduğu yılgınlığı dile getirdi. Bunun yanı sıra, geleceğe yönelik belirsizlik ve endişelerin arttığı belirtildi.
Milliyetçi Eğilimler Güçleniyor
Demokrasinin uygulanan haliyle ilgili memnuniyetin azalmasıyla birlikte milliyetçi eğilimlerin de güçlendiği görüldü. Sosyolog ve psikolog Elmar Brähler, “Yabancı düşmanlığı Almanya'nın tamamında ortak bir ön yargıya dönüştü,” diyerek batıda da aşırı sağcı eğilimlerin yükseldiğine dikkat çekti.
@welgmedya.com
Tarih: 15-11-2024