içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

AİHM’den 'Barış Akademisyenleri' davasında karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 675 ile 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler'in (KHK) yürürlüğe girdiği 2016 yılında Türkiye'de yayınlanan 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attıkları gerekçesiyle ihraç edilen akademisyenlerden Alphan Telek, Edgar Şar ve Zeynep Kıvılcım'ın başvurusunu değerlendirdi ve Türkiye'yi haksız buldu.

AİHM’den 'Barış Akademisyenleri' davasında karar

WELG | AİHM, başvuruda bulunanların akademisyen olduklarını, dolayısıyla yurt dışında akademik faaliyetlere katılmak ve araştırma yapmak isteyen kişiler olduklarını belirtti. Ancak, ihraç edilmenin ardından uzun süre pasaport alamadıkları için hak ihlaline uğradıkları sonucuna vardı ve Türkiye'nin, bu nedenle eğitim hakkıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin birinci protokolün ikinci maddesini ihlal ettiğini tespit etti.

Mahkeme, ayrıca Türkiye'nin başvuranların pasaportlarını iptal etmesinin, ne 675 ile 686 sayılı KHK'nin ne de bu konuda karar veren herhangi bir makam veya mahkemenin, başvuranların terör örgütleriyle ilişkili oldukları iddiasına dair bir ayrıntı sunmadıklarını tespit etti. Bu nedenle, AİHM Türkiye'yi bu konuda da haksız buldu.

AİHM ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinin 'özel hayatın gizliliği' ilkesinin de ihlal edildiğine oybirliği ile karar verdi. Mahkeme, başvuranların, bildiriye imza attıklarını açıkladıkları için bir dizi olumsuz sonuçla karşılaştıklarını ve birkaçı hakkında yürütülen soruşturmalardan haberdar olmaları nedeniyle psikolojik baskı altında olduklarını belirtti.

Mahkeme, Türkiye'yi maddi ve manevi tazminat olarak Alphan Telek ve Edgar Şar'a 12'şer bin euro, Zeynep Kıvılcım'a ise 9 bin 750 euro ödemeye mahkum etti.

Bu karar, 'Barış Akademisyenleri' davası kapsamında alınan ilk AİHM kararı olarak dikkat çekiyor. Bu karar, Türkiye'de akademisyenlere yönelik baskıların eleştirildiği birçok tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

@welgmedya.com

Okuyucu Tepkileri

Bu habere tepkinizi seçin

0 tepki

Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.

Tarih: 21-03-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum